Cash flow-ul afacerii: CUM și DE CE să îl măsori

În orice afacere banii  intră și ies. Zilnic. Cu zeci, sute de înregistrări. Activitatea duduie în firma ta.

Cum știi însă că acest du-te-vino al banilor prin conturi se întâmplă în mod corect, sustenabil în timp pentru afacerea ta?

Concret, tu cum monitorizezi mișcarea banilor la tine în firmă?

Dacă în articolul anterior Cash flow-ul explicat am arătat de ce nu regăsești în conturi valoarea profitului realizat, acum haide să vedem cum poți urmări mișcarea banilor în afacerea ta și de ce ai nevoie să faci asta.

A.  Măsurarea prin Rezultat: este cea mai simplă metodă de monitorizare a mișcării banilor pentru un antreprenor, care însă nu spune nimic despre calitatea acestei mișcări.

Este un rezultat evident, obținut imediat prin verificarea soldului cumulat casă și bancă și calcularea Diferenței dintre Soldul de cash de la finalul lunii și Soldul de cash de la începutul lunii.

undefined

Această diferență se numește Flux Net de Numerar sau Net Change in Cash.

Raportându-te la această schimbare netă de cash, există 2 situații în care te poți afla:

1. constați că soldul tău de cash de la sfârșitul lunii este mai mare decât soldul de la începutul lunii. Asta înseamnă că Fluxul tău Net de Numerar din cursul lunii a fost unul pozitiv, deci în această lună afacerea ta a generat mai mult cash decât a consumat.

2. constați că soldul tău de cash de la sfârșitul lunii este mai mic decât soldul de la începutul lunii. Asta înseamnă că Fluxul tău Net de Numerar din cursul lunii a fost unul negativ, deci în această lună afacerea ta a generat mai puțin cash decât a consumat.

Nu este prea multă filozofie aici, este un simplu calcul cu un rezultat evident. Fiecare antreprenor îl cunoaște știind dacă soldul de cash a crescut sau a scăzut, cunoscând și valoarea acestei creșteri sau scăderi față de începutul lunii. Concluzia este la fel de evidentă, mai multe luni la rând cu un flux negativ de cash înseamnă probleme în business.

Constatarea creșterii sau scăderii soldului de cash față de începutul unei luni nu este însă suficientă!

În cursul lunii banii nu stau pe loc, ei se mișcă în continuu și rapid înspre și dinspre afacerea ta. Tu ai nevoie să știi dacă această mișcare este una care susține sau nu activitatea firmei pe termen scurt și mediu.

Cu alte cuvinte ai nevoie să măsori și să înțelegi circuitul banilor în firma ta.

Iar după ce vei reuși să măsori și să înțelegi, vei putea începe să planifici circuitul banilor în firma ta. Doar așa vei putea să te asiguri că vei avea bani în firmă în momentul în care vei avea nevoie de ei.

B.  Măsurarea efectivă a traseului prin care circulă banii

Pentru a înțelege cu adevărat circuitul banilor dintr-o afacere, toate intrările și ieșirile de numerar sunt împărțite în 3 mari Surse (intrări) sau Utilizări (ieșiri) de numerar:

  •  Din activitatea operațională, de exploatare
  • Din activitatea de finanțare
  • Din activitatea investițională
undefined

În cursul unei luni banii circulă prin cel puțin una din aceste 3 activități, sau prin toate trei, adăugând sau scăzând cash la final de lună față de soldul inițial.

Fiecare dintre aceste activități poate fi o sursă sau o utilizare de cash.

Banii intră și ies din zona operațională (încasări de la clienți, plăți pentru mărfuri și materii prime, plățile curente legate de salarii și furnizorii din activitatea operațională, etc),  intră prin finanțare (de la bancă sau acționari) si ies prin rambursarea acesteia, sau ies pentru investiții în active (echipamente, utilaje, mașini, etc)  si intră înapoi în momentul vânzării unor active.

Această separare a circuitului banilor în cele 3 zone este esențială, pentru că îți dă posibilitatea să izolezi generarea de cash din activitatea operațională. Aici trebuie să te asiguri că fluxul de numerar este unul pozitiv, pe cât posibil în mod constant pozitiv lună de lună, pentru a-ți permite creșterea afacerii.

Așa poți depista, de exemplu, dacă utilizarea liniei de credit este cu adevărat eficientă sau doar îți maschează problemele din activitatea operațională.

Urmărirea cash flow-ului (fluxul de numerar) din activitatea operațională îți oferă cele mai timpurii semne în caz că ceva începe să nu meargă bine în business-ul tău, cu mult înainte să simți tu că într-adevăr nu e bine.

Obișnuiește-te să îți privești afacerea așa cum ar privi-o un investitor!

Asta te va ajuta să înțelegi două idei fundamentale pentru afacerea ta:

1. Cash -ul operațional este echivalentul în cash al Profitului Net

O afacere care, în mod constant, generează cash flow din zona operațională la nivelul profitului net, este privită de către un investitor ca o afacere cu profit de calitate înaltă.

În schimb, o afacere care în mod constant nu reușeste să genereze cash din zona operațională la nivelul profitului net, ridică semne de întrebare unui investitor  legat de eficiența operațională sau politicile comerciale ale acelui business.

2. O afacere care, în mod constant, în zona operațională generează mai mulți bani decât consumă, este întotdeauna mai bine privită, mai de valoare pentru un investitor, comparativ cu alte afaceri cu profituri generoase dar cu permanente probleme de cash flow.

În concluzie:  în perioade de incertitudine economică, ca cea în care deja am intrat, lipsa monitorizării fluxului de bani operațional poate fi fatală în business. Chiar și pentru o afacere altfel viabilă economic! Blocarea cash flow-ului îți poate atrage insolvența chiar dacă afacerea este profitabilă.

Dacă încă nu ai o metodă prin care să îți monitorizezi circuitul banilor din zona operațională, sau dacă ai o metodă și vrei să  înțelegi mai bine ce se întâmplă acolo pentru a aduce îmbunătățiri, lasă-mi un mesaj privat pentru o a stabili o discuție pe acest subiect.

"Fă lucrurile să fie cât mai simple cu putință, dar nu la modul simplist" – Einstein

Cele bune,

Ioana Stan, CFA

Ioana Stan

© Copyright Ioana Stan 2022